PARTYINFO

 

COLOURS OF OSTRAVA 2011

flyer
Datum konání:
14.07.2011 - 17.07.2011
Místo konání:
Ostrava - Černá louka
Live:
The Herbaliser, L'Orchestre International du Vetex, Grinderman, Youssou N´Dour, The Horrors, Andreya Triana, Brass Battle (Fanfare Ciocarlia vs. Boban i Marko Marković Orkestar), Apollo 440, Blackfield, Brendan Perry, La Shica, Sam Karpienia, 5P Luboše Pospíšila, Café Industrial, CCTV Allstars, Čankišou, Divokej Bill, Fiha, Garage & Tony Ducháček, Houpací koně, Jiří Schmitzer, Kacu!, Le Pneumatiq, Luno, Madebythefire, Monkey Business, Navigators, Nightwork, Oldřich Janota, Prago Union, Priessnitz, První hoře, Republic of Two, Stanley`s Dixie Street Band, Sto zvířat, Tata Bojs, Tatroska, The Plastic People of the Universe, The Pooh, Tleskač, Traband, Unifiction, Už jsme doma, Vladimír Mišík & ETC..., Vladivojna La Chia, Vltava, tba
Info:
http://www.colours.cz
Popis:
vstup předprodej 1190 czk
 
 
Yann Tiersen, autor hudby k Amélii z Montmartru nebo Goody bye, Lenin!, doplní program Colours of Ostrava Grinderman, Youssou N´Dour, The Horrors, The Herbaliser a řada dalších na letošních Colours of Ostrava Andreya Triana, sametový hlas Bonobo, se vrátí po pražském koncertu na letošní Colours of Ostrava
Kapely Apollo 440 a Blackfield potvrzeny na Colours of Ostrava 2011

Mezinárodní festival Colours of Ostrava, jehož desátý ročník se uskuteční od 14. do 17. července 2011, potvrzuje po Brendanu Perrym další dvě zahraniční kapely: Apollo 440, kteří prosluli divoce postmoderním mícháním elektroniky, rocku, ambientu i taneční hudby. Mezi jejich nejhranější hity patří Stop The Rock, Ain't Talkin' 'Bout Dub, Krupa nebo Heart Go Boom. Skladby Apollo 440 se objevily v řadě filmů (například 60 sekund, Spider-Man či Charlieho andílci), reklam i počítačových her. Kromě vlastní tvorby se věnují remixování a produkování nahrávek dalších hudebníků, například Manic Street Preachers, UB40, Toma Jomese, Jeffa Becka či Jeana Michela Jarryho. „Koncerty Apollo 440 překypují energií a jsou velkým zážitkem. Na Colours představí skladby z nového alba The Future's What It Used To Be a samozřejmě většinu svých hitů,“ říká Zlata Holušová, ředitelka festivalu.

 

. Druhá potvrzená formace potěší ctitele kapely Porcupine Tree, která se objevila v ČR loni právě na Colours: Blackfield je společný projekt Stevena Wilsona, frontmana Purcupine Tree, a izraelského zpěváka Aviv Geffena, který patří k megahvězdám tamější hudby a navíc proslul vyhraněnými politickými názory. Oba se potkali při turné Porcupine Tree v Izraeli a ihned si padli do noty. „Výsledkem je hudba obsahující pinkfloydovské symfonie, romantizující pasáže mellotronu, akustické kytary a smyčce. Z melodických poprockových skladeb pak vystupují naléhavé hlasy dvou novodobých prokletých básníků,“ líčí Zlata Holušová.

Festival Colours of Ostrava nabídne příští rok během čtyř dní na 16 scénách přes 160 kapel, DJs, filmů, diskusí, workshopů či divadel včetně největších hvězd světové hudby. Čtyřdenní vstupenky jsou již nyní v prodeji v síti Ticketpro, v současné chvíli se prodává omezený počet 5.000 kusů za cenu 1.390 Kč. Více informací na www.colours.cz. Generální partner festivalu: Česká spořitelna. Za podpory statutárního města Ostrava.

Apollo 440 (UK)

Anglické trio – Noko a bratři Trevor a Howard Grayovi – už dvacet let publikum vybízí k tanci strhujícími a melodicky vygradovanými kolážovými skladbami inspirovanými literaturou, filosofií a výtvarným uměním. Vedle vlastní tvorby se podílejí také na produkci jiných umělců. Spolupracovali ale i s Jeffem Beckem, Jean Michelem Jarre, Siouxsie Sioux nebo japonským kytaristou a skladatelem Hotei. Howard, který se vyučil zvukovému řemeslu u Steve Lillywhiteho, vedle Apollo 440 produkoval nahrávky UB40, Toma Jonese a The Cure.

Apollo 440 existují od roku 1990. Pojmenovali se po řeckém bohu slunce, hudby a umění Apollónovi (číslovka je frekvence tónu A) a podobně jako on, patří k neomylným střelcům. Dokáží se trefit do nálady, ve vypůjčených skladbách objevit zcela nečekanou atmosféru a nekonvenční podněty nacházet ve zcela rozdílných uměleckých sférách: v legendární filmové road movie Electra Glide In Blue z roku 1973, u beatnika Jacka Kerouaka, streetartisty Banksyho nebo hráče na gramofony Christiana Marclayeho. Obrovský hit Krupa s nasamplovaným dialogem z filmu Taxikář podpořený originálním klipem představuje třeba poctu Gene Krupovi, jednomu z nejvlivnějších jazzových bubeníků všech dob.

Apollo 440 dosud vydali pět vysoce hodnocených alb obsahujících vedle původní tvorby také celou řadu nesmírně úspěšných remixů U2, Van Halen, Puff Daddyho nebo filmového hudebního mága Ennia Morriconeho. Remixy singlů Manic Street Preachers natáčejí pod názvem Stealth Sonic Orchestra.

Všichni patří k náruživým fotbalovým fanouškům – skladba Stop The Rock se objevila v playstation hře FIFA 2000 – a když jejich milovaný FC Liverpool vyhrál v roce 2006 v dramatickém finále Anglický pohár, zněla stadionem čerstvá klubová hymna od Apollo 440: zpěvákem Ianem McCullochem (Echo & The Bunnymen) zpívaná verze skladby Ring Of Fire od Johnnyho Cashe.

Kytaristu Noko a multiinstrumentalisty Trevora s Howardem na koncertech doplňují zpěvák Ewan MacFarlane, bubeník Cliff Hewitt, baskytarista Mikey Cusick a klávesista a programátor Ashley Krajewski.

www.apollo440.com, www.myspace.com/apollofourforty

Blackfield (UK/ISR)

Zpěvák, kytarista a klavírista Aviv Geffen (roč. 1973) je synem kontroverzního spisovatele Yehonatana Geffena a synovcem slavného vojevůdce Moshe Dayana. Když v roce 2000 pozval Porcupine Tree koncertovat do Izraele, byl už dávno v pozici tamní megahvězdy z dálky obdivované Lou Reedem i Davidem Bowiem, k němuž má ostatně blízko svou vizáží a bizarním líčením. Natáčel po milionech prodávaná rocková alba, do nichž se promítl jeho vztah k Bobu Dylanovi, Johnu Lennonovi a krušné dětství prožité v hippie rodině. Zatímco pro mládež zosobňuje generačního vůdce ostře vyhraněného proti establishmentu, politici už z jeho radikálních názorů na válku a odmítání povinné vojenské služby zas tak velkou radost nemají. V jednom ze svých největších hitů Cloudy Now jim navíc vzkázal: „Jsme vyfuckovaná generace.“

K politice se váže i Geffenův nejotřesnější životní zážitek. 4. listopadu 1995, kdy na obrovském mírovém shromáždění v Tel Avivu dozpíval svou hymnickou skladbu I Cry For You, ho na podium přišel obejmout dojatý ministerský předseda Jicchak Rabin. Chvíli na to ho zastřelil židovský radikál odmítající izraelsko-palestinskou dohodu. „On nezabil jen člověka, on zabil sen,“ vyznal se zdrcený Geffen.

S Wilsonem si padli do noty okamžitě: vždyť bezútěšné, dušezpytné a nadčasově vizionářské Geffenovy texty až tolik souznějí s Porcupine Tree. „Asi byste těžko hledali dva tak rozdílné lidi jako jsme my, ale právě to je možná důvod k tomu, abychom se tolik sblížili. Nepamatuji se, kdy jsem naposled zpíval písničky od někoho jiného. Ty Avivovy mě mluví z duše. Dotýká se mě jejich emocionalita, hloubka a smutek, i to, jak dokáže jít přímo k jádru věci. Nedivte se, že pro Blackfield skládá hlavně on. Podvědomě cítím, že to tak má být,“ řekl Wilson.

Blízko k sobě mají také jako přesvědčiví skladatelé vycházející z progresivního artrocku, přestože od Blackfield se na rozdíl od rozsáhlých porcupinovských kompozic dočkáme krátkých, ovšem dramaticky vypointovaných skladeb. Původně spolu měli natočit EP, nakonec z toho vzešlo v roce 2004 album Blackfield a stejnojmenná skupina, v níž izraelské hudebníky zpočátku doplnil také bubeník Porcupine Tree Chris Maitland.

Koncertovali v Evropě i Spojených státech, a že to Wilson myslí s Geffenem vážně, potvrdil u následujícího vynikajícího alba Blackfield II. V Tel Avivu při jeho natáčení strávil šest měsíců. Vyšlo v roce 2007, a přestože Wilson současně řídí Porcupine a se zpěvákem Timem Bownessem experimentuje v projektu No-Man, na občasná turné s Blackfield si čas vždycky najde. To z července 2009 patřilo mezi nejúspěšnější. Dosud výhradně v hebrejštině zpívající Geffen tehdy debutoval anglicky nazpívaným albem, které produkoval triumvirát Trevor Horn, Ken Nelson a Dave Sitek Zazpíval si na něm také Wilson a zahrál bowieovský klavírista Mike Garson.

V těchto dnech dokončují Blackfield třetí album a podle svých slov se s ním chystají dobýt svět.

 
Začíná předprodej na Colours of Ostrava 2011, potvrzen je Brendan Perry

Fotoreporty

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016