PARTYINFO

 

FRIDAY MIX

Datum konání:
17.09.2010 - pátek
Místo konání:
Praha - Radost FX
DJs:
Neo, Vectif
Live:
Discotep
Popis:
start 22:00, vstup holky do 23:00 zdarma
 
 
Rozhovor Andrea Fiorino a EL Jay
Přinášíme vám rozhovor s Andrea Fiorino a EL Jay k dnešnímu vystoupení v pražském klubu Radost FX.
 
Dnes večer společně vystoupíte v pražském klubu Radost FX, na co se můžou návštěvníci klubu ve vašem podání těšit?

AF: Těšit se můžou na můj DJský set v kombinaci s eL Jayovým zpěvem a saxofonem. Budeme se snažit předvést náš obvyklý standard a třeba přidat i něco navrch. :)

LJ: V každém případě se můžou těšit na skvělou taneční muziku a dobrou party, jako vždy.



Z vašich odpovědí chápu, že se nejedná o vaše první společné vystoupení. Jak dlouho už spolu vystupujete a jak tohle celé vlastně začalo?

AF: Pokud si dobře pamatuju, tak poprvé jsme spolu hráli někdy snad před sedmi, nebo osmi lety v brněnském klubu Vyhlídka, kde jsme se toho večera, tuším, právě seznámili… :)

LJ: Vzpomínám, že to tehdy byla spontánní akce, lehce podpořená několika drinky. Mám pocit, že se u mikrofonu střídalo víc lidí a byla to taková hromadná karaoke show. Mikrofon pak skončil u mě a vznikla z toho velmi příjemná spolupráce. Tehdy by mě určitě nenapadlo, že bude trvat tak dlouho.

Jak velký je pro vás rozdíl mezi sólovým a společným vystoupením?

AF: Z mého pohledu je rozdíl poměrně velký. Vystoupení s eL Jayem je pro mne na jednu stranu dost svazující, protože na něj musím brát ohled při výběru skladeb (vokály a saxofonové party jsou pro mne v tu chvíli tabu) ☺ a při mixování, na druhou stranu je tohle spojení velmi inspirativní a jeho výsledkem jsou občas kombinace, které by mne samotného v životě nenapadly.

LJ: V první řadě musím říct, že zpívat nebo hrát na saxofon se bez doprovodu dá jen těžko a když už, tak by to nikdo asi moc dlouho neposlouchal. Rozdíl ve spojení s DJs je zásadní v tom, že vše je čistá improvizace a člověk nikdy neví, kam se to vyvine. Hrál jsem už s celkem hodně DJs a musím říct, že Andrea Fiorino je jedním z mála, kteří jsou schopni se přizpůsobit a hrát opravdu tak, jak hudebníci hrají v kapele s jinými hráči. Nehraje sám za sebe a jen pro sebe, ale vnímá mě jako součást celku, což samozřejmě potom velmi dobře funguje.



Předchází vašim společným vystoupením nějaká příprava, nebo se prostě sejdete večer v klubu a hrajete takříkajíc „z voleje“?

LJ: Jak jsem řekl, většina je improvizace, ale v poslední době dochází i k zajímavým, lehce předpřipraveným akcím. Je to čím dál tím zajímavější. :)

AF: Poslední dobou zkoušíme naši zaběhnutou formaci doplňovat o další muzikanty (basa, kytara, perkuse) a to už občas vyžaduje jistou koordinaci. Vznikají tak různé polotovary skladeb, do kterých pak na večírcích všichni dohrávají svoje party, ať už naučené, nebo improvizované. Nutno ale říct, že v případě vystoupení jen nás dvou je opravdu 99 procent produkce čistě „z voleje“. Zajímavým prvkem je taky nahrávání našich společných setů pro můj rádiový pořad Mastermix. Pokud bychom totiž jen kočovali s naší společnou show jako s cirkusem a naše vystoupení nenahrávali, vystačili bychom si v podstatě s nějakým naučeným programem, který bychom prezentovali město od města stále dokola. Takto se ale musíme snažit, aby každé naše vystoupení bylo jiné a nenudilo pravidelné posluchače Mastermixu. To dává každému našemu vystoupení punc jedinečnosti.

Mluvil jsi o Mastermixu, trochu tedy odbočím a dovolím si jednu otázku čistě na Tebe. Všiml jsem si, že poměrně úspěšně okupuješ (nejen) český rozhlasový éter. Můžeš nám k tomu něco říct?

AF: Mastermix je jméno mého hodinového mixovaného novinkového pořadu, který připravuju každý týden ve svém domácím studiu a v současnosti ho vysílá už 17 rádií, a to nejen v ČR, ale taky ve Velké Británii, USA, Německu nebo Španělsku. Jejich seznam s vysílacími časy, jakož i archiv odvysílaných dílů je k nalezení na internetové adrese www.mastermix.cz. Celé to vzniklo před více než třemi lety, kdy jsem z časových důvodů do jednoho sloučil dva pořady, které jsem tou dobou připravoval pro jedno brněnské metropolitní a jedno internetové rádio. Tou dobou by mě ani v nejdivočejším snu nenapadlo, že za pár let bude z Mastermixu vpravdě globální show, kterou bude vysílat bezmála 20 rádií. Nicméně doufám, že toto číslo není konečné a ještě nějaká ta rádia v brzké budoucnosti přibudou. :)

Zpět k vašemu společnému projektu – hodláte vaši spolupráci v budoucnu nějak dál prohlubovat? Plánujete třeba nějakou společnou studiovou práci?

LJ: Nikdy jsme se tomu nebránili, a i když příliš netlačíme na pilu, pár kousků už z nás vypadlo. Počítám, že jednou budeme hodně slavní a oslavovaní a zapíšeme se do historie jako producentská esa. Budeme celej den sedět ve studiu a hledat ty správný zvuky a potom naše tracky prodáme na internetu a budeme se válet ve vatě... :)

AF: S tím se nedá než souhlasit! :)

Co považujete za svůj největší, ať už společný, nebo čistě osobní úspěch ve vaší hudební kariéře?

LJ: Myslím, že u mě vede spolupráce s DJem Neem na jeho desce Victory a těsně v závěsu je to Mastermix Live! s Andreou, ale bez něj bych se nepotkal s Neem, takže asi to, že jsem potkal Fiorina, bylo to největší terno. :)

AF: Já osobně jsem hodně hrdej na svůj pořad Mastermix a zmíněnou noc Mastermix Live!, která s ním úzce souvisí. Mám taky velkou radost z toho, že byť bych se vlastní produkci rád věnoval mnohem intenzivněji, tak i to málo, co ze mě zatím vypadlo, má celkem úspěch. Dost lidí mi píše o moje bootlegy a mashupy, které jsem si začal vyrábět před pár lety pro oživení svých setů, ať už v klubech, nebo v rádiích, a jeden z nich kupříkladu nedávno prezentoval ve své rádiové show jeden z mých vzorů a legenda house music, Grant Nelson. Pokud chcete ochutnat něco z mé skromné produkce, můžete na internetové adrese soundcloud.com/andreafiorino.

Co byste, zároveň jako krátkou pozvánku na dnešní večer v Radosti FX, dodali na závěr?

LJ: Těšíme se na všechny a doufáme, že vás přijde co nejvíc…

AF: Přijďte si zakřičet do rádia dnes večer do Radosti!
 
DJ Neo: "Chtěl bych jednou něco natočit s Arethou Franklin" DJ Neo, Discotep a Vectif tento pátek v Radosti FX!
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016