PARTYINFO

 

TAURON NOWA MUZYKA

Datum konání:
28.08.2009 - 30.08.2009
Místo konání:
zahraničí
Live:
Ebony Bones, Dan Le Sac vs Scroobius Pip, Pivot, iTAL TEK, The Bug, King Cannibal, Oszibarack, Jon Hopkins, Roots Manuva, Dan Deacon, more
Info:
http://www.festiwalnowamuzyka.pl
Popis:
Katowice (pl) – KWK
 
 
Trošičku punku, ale především dubstep, hip hop & elektronika. To je letošní Nowa Muzyka v Katowicích
Letošní středoevropské elektronické léto lemují dva festivaly. Zatímco otevírací serenádu bez nejmenší chybičky obstaral bratislavský Wilsonic, závěrečný requiem má od 28. do 30. srpna na starosti polská Nowa Muzyka. Ta se sice letos přemístila z těšínského fotbalového hřiště u hraniční řeky Olše dál do vnitrozemí, ale ani tak by ji neměl český posluchač přehlídnout.
 
Hned ze začátku je třeba dodat, že Katowice nejsou nijak daleko. Jen pro vaši představu – z Ostravy je to necelých 100 kilometrů, z Brna 280 a Prahy 470. Moraváci sice mají výhodu, ale nabušený line-up je dost silným lákadlem pro celou Evropu. Na dvou scénách se tu během tří víkendových dnů ukáží DJs a projekty, jejichž pověst je sice hodně vysoko, ale čeští promotéři jako by se na ně báli sáhnout.



Na pátek 28. srpna je naplánováno, že dění na Live Stagei vyvrcholí koncertem střídmé technopunkové Ebony Bones, ale už předešlé vystoupení aspiruje na velkou událost. Ostrovní hip-hopeři Dan Le Sac vs Scroobius Pip totiž díky svému záměrnému lo-fi rapování postaveném na hraném neumětelství „kluků z britského venkova“ a silným instrumentálním hudebním podkladům působí jako nejsvěžejší zástupce žánru. No a ještě před nimi, v sedm večer, se můžete těšit na Pivot. Ty už jsme měli možnost slyšet i v Praze, ale reklama „jsou to australští Battles“ fungovala spíše kontraproduktivně.

Dění na klubové scéně otevře dvouhodinovým setem šedá eminence dubstepového hnutí iTAL TEK. Nepatří zrovna mezi nejvyhledávanější festivalová a klubová jména, díky tomu je však fungujícím opozitem trendy party pod vedením Bengy, Skreama, Caspy a Ruska. Nečekejte cirkusovou show, ale pořádně temnou selekci bez světla na konci tunelu. Pro někoho možná apokalyptický pátek uzavře eklektický The Bug. Očití svědci jeho hutného beatového harakiri na letošním Donau Festivalu v rakouské Kremži mluví o dubovém absolutnu. Tupý rezavý hřebík do hlavy vám však s největší pravděpodobností zaklepe temným techno rytmem i Bugův stájový kolega z Ninja Tune King Cannibal. Jeho aktuální release So... Embrace The Minimum působí jako vesmírné monstrum žvýkající reggae vinyly. Mocná a všehoschopná hudba.



Sobotní dění na Live Stagei začne optimističtěji. Díky velmi zřetelným zástupcům polské taneční hudby Oszibarack a jejich mixu svižné elektroniky a pocitových atmosfér. Na stejné vlně, ale o něco pomalejší, zůstane i laptopista Jon Hopkins. Dění na scéně uzavře Fever Ray, projekt Karin Dreijerové z dua Tha Knife. Na německém Melt!u sice neměla kvůli okolním tepajícím soundsystémům moc šancí, ale sobotní program Nowe Muzyky je k její severské folktronice daleko přívětivější.

Club Stage bude 29. srpna v režii tří velkých jmen. Nejdřív Tim Exile, kterého jsme tady vychválili jak za jeho letošní desku The Listening Tree, tak za naprosto odlišná, a přesto dechberoucí, vystoupení na Wilsonicu a Melt!u. Jakou tvář si zvolí pro polské publikum?

Hlavním lákadlem tu však bude „minimal hip hop“ od zářící ikony Flying Lotuse. Těžko říct, jestli má britský label Warp ve stáji někoho většího a progresivnějšího. Navenek klidně působící roztáhlá elektronika ukrývá obrovský systém fungující jen díky několika strohým efektům a beatům. Naprosto opačnou cestou jde maximalistický wonky mladík Hudson Mohawke, který se na debutu u Warpu ani živě na Wilsonicu nedokázal zbavit pověsti „zbytečně přeceňovaného“.

V neděli 30. srpna je jasným vedoucím ostrý rapper Roots Manuva, islandská melodická formace Múm a 8bitový detonátor Dan Deacon.

Permanentku na letošní Nowou Muzyku pořídíte v předprodejích za zhruba 800 korun, lístek na jeden den vyjde na 450 korun. Slušná cena za bohatý a především sympaticky působící „zavírák“ letošních příhraničních elektronických festivalů.
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016