PARTYINFO

 

RESPECT PLUS

Datum konání:
09.09.2009 - středa
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Autorickshaw (can)
Popis:
start 19:30
 
 
Autorickshaw a Speed Caravan v Akropoli!
 
 
Autorickshaw /Kanada, Indie/ a Ridina Ahmedová
9. 9. 09 /st/, 19.30, Palác Akropolis

Unikátní indicko kanadská skupina Autorickshaw vytváří převratné spojení jihoindických rag s filmovou hudbou Bollywoodu a západním jazzem a popem. Dokonalým zvládnutím kořenů překonávají  vše, co dosud přinesly evropské fuze včetně bhangry a britského "Asian undergroundu". Hlavními oporami čtveřice je zpěvačka Suba Sankaran a virtuóz na tabla Ed Hanley. Skupina byla dvakrát nominovaná na cenu Juno, obdobu americké Grammy, v roce 2005 získala cenu Canadian Independent Music Award a velkou cenu v soutěži John Lennon Songwriting Competition roku 2008.

Unikátní kanadská skupina Autorickshaw vytváří převratné spojení jihoindických rag s filmovou hudbou Bollywoodu a západním jazzem a popem. Zpěvačka Suba Sankaran vyrůstala v rodině  geniálního hráče na buben mridangam, Trichy Sankarana. Další oporou čtveřice je virtuóz na tabla, Ed Hanley, který věnoval patnáct let studiu indických rytmů.

Dokonalým zvládnutím kořenů překonává skupina vše, co dosud přinesly evropské fuze včetně bhangry a britského "Asian undergroundu". Suba studovala na univerzitě jazz a etnomuzikologii, vedle toho zpívá bollywoodské filmové melodie s Hannaford Street Silver bandem a západní pop 80. let s a-capella skupinou Retrocity. Vydání debutového alba Autorickshaw financovala tím, že vystupovala na ulici, nahrávka vzbudila nadšení kritiky i veřejnosti. Skupina vystupovala na největších jazzových i folkových festivalech Kanady i USA, a - což u indických sestav ze Západu není příliš časté - získala respekt indického publika na koncertním turné i festivalech v Kalkatě a Jaipuru. Dvakrát za sebou byla nominována na cenu Juno, obdobu americké Grammy, roku 2005 získala cenu Canadian Independent Music Award a velkou cenu v soutěži John Lennon Songwriting Competition roku 2008.

Hudba Autorickshaw zní jako barvami explodující deník z cest mezi Kanadou a Indií. Specialitou jejího repertoáru je úprava slavné písně Leonarda Cohena, "Bird on a Wire" v 7/4 rytmu a melodií adaptované do jihoindické ragy Kalyani.

Více na:
www.myspace.com/autorickshaw
www.respectmusic.cz

Support: Ridina Ahmedová
Ridina Ahmedová se narodila v Praze v roce 1974. Po otci má súdánský původ, po matce napůl český a napůl ruský židovský. Do svých 4 let žila v Čechách a poté deset let v Oranu, největším alžírském přístavu. Od roku 1988 je zpátky v Praze. Několik let vystupovala s jazzovým triem, spolupracovala s Tomášem Dvořákem/Floexem na CD Pocustone (2001) a poté na živé podobě projektu Floex. Je autorkou a spoluautorkou hudby k několika divadelním představením. V roce 2003 měl premiéru její sólový projekt Hlasokraj, kombinující projekci a živý koncert, za který získala ocenění Next wave v kategorii Objev roku. V květnu 2006 vyšlo její sólové CD Hlasem.
Předprodej: Ticketpro, Palác Akropolis

Cena vstupného:
Pozor! do 21.8.09 zvýhodněné vstupné: stání: 160 Kč; sezení  210  Kč
od 22.8.09: stání: 230  Kč; sezení:  280  Kč
Na místě: 250 Kč/300 Kč

Speed Karavan /Francie/ - 25. 9. 09 /pá/, 19.30, Palác Akropolis
Sex, Drugs, and Rock'n’Roll? Ne. Sex, Qat and Rock'n’Oud!

Připojit arabskou loutnu oud do kytarového zesilovače představovalo tabu. Porušil je hudební vizionář Mehdi Haddab. Jeho sestava SPEED CARAVAN je úchvatná smršť sestávající z tradičních alžírských vlivů, elektronických beatů a syrové rockové energie. Kapelník Mehdi Haddab pochází z Alžíru  stejně jako Souad Massi, Khaled a Rachid Taha. Podobně jako oni stojí jednou nohou v Africe a druhou v Evropě.S Haddabem působí v hvězdné sestavě el. programátorka  Hermiona Frank (Ekova), rapper Rocky Singh (ex-Asian Dub Foundation), perkusista Mohamed Bouamar (ex Natacha Atlas) a basista Pascal Teillet (ex Mazaher and Archie Shepp). Album Kalashnik Love, inspirované setkáním s ozbrojenými bandity v alžírském vnitrozemí, obsahuje vedle strhujících originálů také převratné coververze skladeb Galvanize (Chemical Brothers) a Killing an Arab (The Cure) v níž roli Araba zpívá Rachid Taha.

Arabská loutna oud je předchůdcem evropské loutny, kytary a dalších strunných nástrojů. Může doprovázet zpěv, hrát sólově, stejně jako v klasickém ansámblu arabské hudby. A protože arabská klasická hudba stojí na rozdíl od evropské na improvizaci, hráči na oud se jako zdatní improvizátoři stali v posledních dekádách častými partnery jazzmanů. Opatřit ale arabskou loutnu snímačem a připojit ji do kytarového zesilovače, to představovalo donedávna tabu.

Porušit se ho odvážil ve Francii žijící hudebník alžírského původu, Mehdi Haddab, a to hned v několika projektech. Poté, když zvládnul klasický způsob hry, působil spolu s americkou zpěvačkou Dierdre Dubois v sestavě Ekova. S dalším hráčem na oud, Jean-Pierre Smadjem z Tunisu, založil DuOud, v němž se tóny louten prolínají s gejzíry elektronických rytmů. A zatím jeho nejodvážnější sestava Speed Caravan vzešla z jeho dlouholeté spolupráce z basistou Pascale Teilletem.

Haddab začal svoji hudební dráhu jako rebel s rockovou kytarou v Alžírsku. "17 let jsem se učil na loutnu, ale 25 let jsem byl rockerem." vzpomíná. "Dlouho jsem hledal cestu, jak vyjádřit rockové démony loutnou. Nástroj jsem elektrifikoval a jeho beránčí povaha se rázem změnila ve lva. Najednou dokáže vyjádřit zcela nové emoce, zuřivost i vztek.

Chtěl jsem ale, aby repertoár prezentoval i minulost nástroje. Jsem blázen do nahrávek z první poloviny 20. století, a právě z této éry pochází téma, které jsme použili v Kalashnik Love. Pochází ze staré desky o 78 otáčkách, kterou natočil Udi Hrant Kenkulian." To byl jeden z průkopníků loutny 20 století, původem Armén, žil v Turecku a natáčel i ve Spojených státech. "Ale jeho původní nahrávka má s naší verzí jen málo společného," připomíná Haddab. Haddab tvrdí, že elektrifikací se loutna oud posouvá do úplně nového kontextu, který definuje rockerské heslo "sex, drugs & rock'n'roll". "Ta slova jsou pro mě posvátná, nevyjadřují jen rockovou filozofii, ale podstatu všeho umění od dob antiky. Umění se rodí v propitých nocích i z lásky ve všech jejích podobách."

Před natáčením alba skupina strávila několik let koncertováním, a vylaďováním svého zvuku podle reakcí publika. Zbývajícími členy sestavy jsou elektronická programátorka Hermiona Frank (Ekova), zpěvák a hráč na perkuse Mohamed Bouamar, a rapper Rocky Singh (ex-Asian Dub Foundation). Na albu navíc hostuje Rachid Taha a členové Asian Dub Foundation.

Hudební ukázky a videa na: www.myspace.com/mehdihaddabthespeedcaravan
Více na www.respectmusic.cz
Předprodej: Ticketpro, Palác Akropolis

Cena vstupného:
Pozor! Do 4.9.09 zvýhodněné vstupné: stání:  190 Kč; sezení  240  Kč
od 5.9.09: stání: 270 Kč; sezení:  320  Kč
Na místě: 300 Kč/350 Kč
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016