PARTYINFO

 

ROCK FOR PEOPLE 2009

Datum konání:
04.07.2009 - 06.07.2009
Místo konání:
Hradec Králové - Festival Park, letiště
DJs:
Tráva, Čejka, Maus, Yannick
Live:
Placebo, Underworld, Arctic Monkeys, The Kooks, Hadouken!, SKA-P, Bloc Party, Gogol Bordello, Freestylers, Static-X, Therapy?, Comeback Kid, Strike Anywhere, Ignite, The Bouncing Souls, Mucly Pup, Comeback Kid, Strike Anywhere, Jarmila Šuláková, Sto zvířat, Skyline, Visací zámek, Wohnout, UDG, Divokej Bill, Tony Ducháček a Garage, Chinaski, Horkýže slíže, Vypsaná fixa, Plexis,Už jsme doma a FPB, Aneta Langerová, Atari Terror, Blue Effect, Circus Ponorka, Circus Praha, Cocotte Minute, Crash point, Dark Gamballe, Divokej Bill, Fourth Face, Imodium, Meky Žbirka, Michal Hrůza, Plus minus, Southpaw,Status Preasents, Sunshine, Švihadlo, Tleskač, Xavier Baumaxa a hnedě smyčce, Xindl X, X lest to Die, Tata Bojs, Mňága a Žďorp, Eggnoise, Krausberry, Lety mimo, 7 Weeks, Chico, Keziah Jones, Ra:IN, Derfine, tba
Info:
http://www.rockforpeople.cz
Popis:
vstup předprodej 1250 czk, jednodenní 850 czk
 
2 čtenáři Techno.cz byli této akci
 
Rock for People: hudební událost léta už tento víkend! Rock for People rozvíjí četné ekologické aktivity Rock for People 2009 - Cool Zone Rock for People zveřejnil line up a oznámil další jména
Rock for People 2009: Hard core i world music
Na všech žánrových frontách posiluje letní hudební festival Rock for People. Po náloži progresivní britské hudby v čele s Arctic Monkeys, Placebo nebo Bloc Party, „evil disca“ v podání Static-X, elektronických ikon Underworld či hýčkaných Ska-P se pořadatelé mohou pochlubit dalšími hudebními úlovky. Mezi 4. a 6. červencem, kdy festival proběhne v areálu letiště v Hradci Králové, vystoupí zvučná jména hard core a punkové scény: Defeater a Black President. „Věříme, že půjde o více než důstojné náhrady za Strike Anywhere, kteří v těchto dnech museli z organizačních důvodů zrušit letní koncerty v Evropě,“ vzkazuje dramaturg Petr Fořt. „Obě nové kapely mají také skvělá živá vystoupení a ještě něco přidají na rychlosti.“ Rozšíří tak tradiční údernou linii Rock for People, kterou letos již tvoří formace jako The Bouncing Souls, Ignite nebo Comeback Kid.
 
Organizátoři se neobracejí zády ani k world music. Pověst Rock for People coby multižánrového festivalu tak letos přijedou vyztužit například FIREWATER. Loni zaujali svým vystoupením v Praze – ostatně sami si díky přítomnosti velkých jmen daného žánru říkají „world music all stars band“. Po několika letech se na festival vrací i diví bubeníci z GOCOO, jež jsou ženskou odpovědí na soubory jako Yamato.



„Další kapela EXPATRIATE dá vzpomenout na fenomén „caveovské“ vlny australských kapel, které se usadily v Londýně nebo v Berlíně. Svým indie rockem s širokou škálou příměsí od gotiky až po blues okouzlili i Placebo, kteří si je vybrali jako předskokany na své chystané turné,“ přibližuje další jméno Michal Thomes, spolupořadatel festivalu. Do množiny nově ohlášených kapel spadají ještě THE INSPECTOR CLUZO, osobitá odpověď na White Stripes, nebo francouzští FANCY, nezařaditelní disco-hardrockoví představitelé queer kultury.  

Další programové i organizační novinky jsou průběžně zveřejňovány na www.rockforpeople.cz. Partnery letního Rock for People jsou Česká spořitelna a T-Mobile pod značkou t-music.

Black President potěší každého, jehož srdce plane pro Motorhëad. Tahle vydařená losangeleská parta se k nim nejen hlásí – a na hudbě je to znát. Ale pozor! Zařazuje o dva rychlostní stupně výš a přidává větší než malé množství agresivity, pramenící dost možná z jejich přesvědčení, že „lidské pokolení je špatné, zapšklé, chamtivé a velice primitivní.“ Takže návštěvníci Rock for People mohou zapomenout na to, že by je chlapíci sdružení kolem potetovaného kytaristy Charlieho Paulsona vyučovali politické korektnosti a během songů rozdávali cukrátka. I když mají Black President na svém kontě jen jedno, eponymní album (2008), nejde o žádné nováčky! Muzikanti získávali ostruhy v tak známých formacích jako Goldfinger, Lagwagon anebo kapela Dee Dee Ramoneho. Společně s Paulsonem rozdmychávají pořádný punkový hněv ještě druhý kytarista Christian Martucci, bubeník Roy Mayorga a zarputilý basák Jason Christopher. Celou úderku získal v zasvěcených kruzích ceněný label Cobra Music a o loňském vystoupení Black President na největším punkovém festivalu na světě, Riot Festu, se vyprávějí historky. I do Česka pak muzikanti vzkazují: „Název jsme měli vymyšlený dříve, než započala kariéra Baracka Obamy. Nemáme s ním nic společného!“

www.blackpresidentmusic.com/epk/Black_President.html

www.myspace.com/blackpresident

Ještě před rokem se o bostonských hardcoreových rychlících z Defeater hovořilo jako o nedoceněné formaci. Jakmile se ale v únoru zaskvěli na respektovaném labelu Bridge Nine Records (reeditovaným) debutem Travels, z blahosklonného přehlížení se pro mnoho HC kids stala nefalšovaná adorace. Deska, na které se střídají melodické plochy s trhavými riffy po vzoru Fugazi, tepe v  tempu velmi, velmi rozdivočelého pitu. Ne náhodou jsou proto Defeater, kteří se zformovali před pěti lety v Massachusetts, srovnávaní například Modern Life Is War – i ti nabízejí mnohem více než stovky zaměnitelných moshujících partiček. Ti, kteří desku slyšeli, potvrdí, že jde o tvrdý útok na všechny smysly. Jen si přejme, aby Defeater na Rock for People nevystupovali ve festivalovém stanu těsně před (po) Comeback Kid; ani otrlejší HC kids by pak nemusely dojít do svého stanu…

www.myspace.com/defeater

Jiné skupenství třaskavé energie naservírují návštěvníkům Gocoo. Jedenáct rozohněných perkusistů, z čehož je sedm žen, rozduní během koncertu na 40 tradičních japonských bubnů. Sice během koncertů nekřičí Tora! Tora! Tora!, ale jejich stav při produkci „taiko“ je blízký transcendenci a věrně ilustruje příslovečné japonské nasazení. A zřejmě i proto jejich turné podpořila ctihodná Japan Foundation. Gocoo dokážou udeřit na vnitřní strunu i ostřílených rockerů, stejně jako éterických posluchaček duchovní hudby. Čeká nás duchovní seance, bezprecedentní rytmický rituál „akustického techna“ nebo závan staletých tradic ostrova vycházejícího slunce? Tak jako tak půjde o výlučnou záležitost i v rámci pečlivě vystavěného programu letošního Rock for People. Koncert, který nechal bez dechu už sta tisíce posluchačů po celém světě.

www.gocoo.de
www.myspace.com/gocootaiko

Se silou meteoritu udeří do davů návštěvníků Rock for People francouzská formace Fancy. Hardrock v disco oblečcích a navíc bez jasnějšího pohlavního určení v Česku nelze vidět každé desetiletí! Transvestitní je jejich image, transvestitní je jejich produkce s kvílivými glam rockovými kytarami a sopránovým zpěvem. „Tyhle chlápky (?) jsme viděli na festivalu ve Francii, kde dokázali během pár minut strhnout do té doby zcela jinak naladěné publikum. Jejich hudba určitě stojí za hřích – případně je lze analyzovat i jako originální konceptuální odpověď na všeobecnou relativizaci žánrů a míchání čehokoliv s čímkoliv. Do jisté míry jde o živé, hrající umělecké dílo (post)postmoderny,“ popisuje za pořadatele Michal Thomes.

Hudební ukázky i videa na www.myspace.com/welovefancy.

All star band world music – i tak by se dala popsat brooklynská kapela Firewater. Své síly a bohaté zkušenosti tu zúročili například kytarista Uri Kinrot či Tamir Muskat (Balkan Beat Box), bubeník Jean-Marc Butty (hrával s PJ Harvey a Johnem Parishem), perkusista Johnny Kalsi (Afro Celt Sound System, ex Trans-Global Underground, ex Dhol Foundation), baskytarista Erik Sanka (Skeleton Key) a v neposlední řadě Tod A., někdejší basák kapely Cop Shoot Cop. Byli jedni z prvních, kteří začali spojovat etnickou hudbu s waitsovským šansonem, kabaretními rytmy a divokým rockem. Na jejich deskách se mísí hudební vlivy z celého světa. Trochu připomínají šílené vědce, kteří smíchají něco od toho a něco od tamtoho, přidají trochu z vlastního originálního receptu a čekají, jaká třaskavá směs z toho tentokrát vznikne. Že jejich experimenty fungují, potvrzují nadšené ohlasy fanoušků po celém světě. Čeští posluchači se o tom mohli na vlastní uši přesvědčit minulé jaro, kdy v Rock Café předvedli jedno ze svých energických vystoupení v rámci turné k zatím poslednímu albu The Golden Hour. Gogol Bordello budou mít v Hradci Králové nadupanou konkurenci!

www.myspace.com/realfirewater


Až od protinožců přijede do Hradce Králové zahrát čtyřčlenná indie rocková kapela Expatriate. Po prvních dvou EP nahráli v Americe svoje debutové album „In the Midst of This”, na kterém se podílel i legendární producent John Goodmanson. A každý, kdo podlehl naléhavému soundu a textům formací jako Crime and the City Solution, Gallon Drunk, Once Upon a Time nebo samotného Nicka Cavea & Bad Seeds, ocení i Expatriate. Ostatně – i oni čerpají z energie Berlína.

www.myspace.com/expatriateband


Jeden kytarista a jeden bubeník  - to je celé složení kapely The Inspector Cluzo. Přesto by se tito dva pánové ze země galského kohouta mohli směle postavit leckteré řádné rockové kapele a ještě by jí svojí energií zvládli zadupat do země. Mix vysokonapěťového rock’n’rollu s čerstvým funkovým groovem, originální nálada a smysl pro divoký rytmus nenechá nikoho v klidu. White Stripes jsou proti nim předesignovaným kýčem a fabulí bez prožitku!

www.myspace.com/theinspectorcluzo

Velmi nás těší, jak je letošní hudební menu rozmanité. Abychom fanouškům zkrátili čekání na festival, vypravíme náš  t-music tv štáb za některými headlinery, kteří snad prozradí, co si připraví do Hradce Králové,“ slibuje Zuzana Kadlečková, manažerka sponzoringu společnosti T-Mobile.

Festival Rock for People představuje díky svému zacílení na mladé lidi již po tři roky jeden z našich důležitých projektů ve sponzorské oblasti. Těší nás, že podporujeme festival, který si za dobu svého trvání vydobyl již pevné místo v kalendáři open-air festivalů a řady jeho příznivců se rok od roku rozšiřují. Česká spořitelna je bankou, která nabízí široké portfolio produktů a služeb i pro mladou generaci. Proto jsme rádi, že tuto skutečnost můžeme prezentovat i v rámci partnerství s tak významným festivalem pro mladé publikum, jakým bezpochyby Rock for People je,“ říká Tomáš Kolář, ředitel odboru korporátní marketing a sponzoring České spořitelny.

Další kapely letošního Rock for People budou zveřejňovány průběžně na www.rockforpeople.cz. Od 1. dubna jsou vstupenky na letní Rock for People za 1 150,- Kč + poplatek v předprodejních sítích Ticketstream nebo Ticketportal. Ceny jednodenních vstupenek budou vyhlášeny 1. května. Generálními partnery festivalu jsou Česká spořitelna a t-music.
 
Underworld a mnoho dalších na Rock for People 2009

Reporty

 
Videa: Underworld na Rock for People
 

Fotoreporty

 
MHD
MHD
MHD
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016