PARTYINFO

 

MUSIC INFINITY

Datum konání:
12.06.2009 - pátek
Místo konání:
Praha - Akropolis
Live:
Christopher Willits (12k/Ghostly International, usa), The Sight Below
Popis:
start 19:30, vstup 240 czk
 
 
Za duchy tento pátek jedině do Akropole
Jemná elektronika v moci duchů
 
 
Červnový večírek Music Infinity se bude nést ve znamení elektrických kytar. Nepůjde ale o rockové koncerty avšak o tvorbu vznikající z jejich abstraktních tónů, kterými vznikají působivé ambientní obrazce. Label Ghostly International patří k absolutní špičce současné experimentální elektroniky a letos oslaví deset let své existence. Do pražského Paláce Akropolis se přijedou pod jeho hlavičkou představit dvě výrazné osobnosti z této stáje - Christopher Willits a The Sight Below. Jejich vystoupení v rámci večera Music Infinity se ponese v duchu zasněného elektronického popu a ambientního techna. Willits a The Sight Below mají kromě příslušnosti k tomuto indie vydavatelství společné i to, že žijí v USA a jejich hudba patří do širokého proudu tzv. inteligentní taneční hudby. Nenechme se ale zmást stereotypy, pro oba hudebníky je sice hlavním nástrojem elektrická kytara, avšak oba ji používají zcela originálním způsobem. První představení Ghostly International v České republice proběhne v Paláci Akropolis v pátek 12. června 2009.

Historie Ghostly International

Americký nezávislý label Ghostly International patří ve světě alternativní hudby k nejzavedenějším jménům. Hudební vydavatelství Ghostly International založil v roce 1999 Sam Valenti IV a během dekády se propracovalo na pozici nejdůležitějšího nezávislého labelu věnujícího se elektronické hudbě na území Spojených států. Společně se sesterskou, více klubově zaměřenou značkou Spectral Sound sídlí v Michiganu. Tento sublabel hlavně ve světě proslavil Mathew Dear svým albem Leave Luck To Heaven v roce 2003 či později minimal projekt Audion. Mezi další velké objevy Ghostly/Spectral patří třeba jména jako Dabrye, Twine, Midwest Product, Lusine či Kiln. Hudební záběr Ghostly Int´l je stylově velmi eklektický od abstraktní elektroniky přes minimal techno až k avangardnímu popu a vždy umí něčím překvapit. Naposledy se to stalo třeba v případě objevu z Brooklynu, tria School of Seven Bells.

Více informací:
www.ghostly.com, www.myspace.com/ghostlyinternational



Christopher WILLITS (USA)
Osud Christophera Willitse byl zpečetěn v jeho třinácti letech, kdy dostal k narozeninám kytaru. Láska k neobvyklým tónům ho přivedla ke studiu elektronické hudby na Mills College, kde mezi jeho učitele patřili legendy alternativy Pauline Oliveros nebo Fred Frith. Christopher Willits zvuky kytary upravuje pomocí vlastního softwarového programu, který sám nazývá „skládací kytara“. Ten umožňuje skládat harmonie do éterických zvukových ploch. Willits tuto techniku představil na svém debutovém albu Folding, and the Tea z roku 2002, které sklidilo příznivé recenze v hudebních periodikách jako Wire, Grooves nebo XLR8R. Na Ghostly debutoval před třemi lety albem Surf Boundaries, které nabídlo hravý dream pop s jeho typickými kaskádovitými plochami kytarových zvuků. Celkově vydal Willits několik alb na různých značkách, krom Ghostly a 12k to bylo také pro labely Plop, Fällt, Line nebo Room 40. Tento hudebník ze San Francisca se rád vrhá do různých kolaborací se spřízněnými dušemi - sestavil kapelu Flössin s Kid606 a bubeníkem Zachem Hillem (Hella, Marnie Stern) nebo projekt North Valley Subconscious Orchestra s kytaristou Bradem Lanerem (Medicine) a zároveň natočil společné desky s japonskou legendou elektronické hudby Ryuichi Sakamotem, slavnou dvojicí Matmos či šefem 12k labelu, Taylorem Deupree.

Více informací a audio ukázky:
www.christopherwillits.com



THE SIGHT BELOW (USA)
Druhým zámořským hostem večera Music Infinity bude hudebník skrytý pod jménem The Sight Below. Jeho loňský albový debut Glider sklidil velkou pozornost hudebního tisku. Smíchal na něm melancholický ambient s příležitostnými rovnými beaty techna a kytarovými plochami ve stylu shoegaze. Odkaz My Bloody Valentine a GAS si zde podává ruce se zádumčivým podzimem Seattlu, v němž také nahrávka vznikala. Poprvé se projekt The Sight Below objevil už loňské léto, kdy vyšlo jeho digital EP No Place for Us a už tenkrát upoutal pozornost také tím, že zarytě trval na své anonymitě. „Nechci, aby moje občanské jméno, pod nímž jsem už několik desek vydal, vytvářelo o hudbě mého nového projektu mylné představy.“ Později se ukázalo, že pod tímto pseudonymem se skrývá právě multiinstrumentalista, zvukový i vizuální umělec Rafael Anton Irisarri, který se už blýskl v roce 2007 skvělým albem Daydreaming na norské značce Miasmah a které balancovalo na pomezí glitche, vážné hudby a ambientu. Tento seattleský hudebník se zabývá elektroakustickou hudbou, ale skládá také pro klavír nebo elektrickou kytaru a zároveň působí i na poli videoprojekcí, která jeho žívá vystoupení často doprovází. Mezi poslední počiny patří letošní EP Hopes and Past Desires, které vydal coby limitovaný sedmipalcový singl pod svým vlastním jménem na labelu Immune.

Více informací a audio ukázky:
www.myspace.com/thesightbelow
www.myspace.com/rafaelantonirisarri

Předprodej v kavárně Paláce Akropolis a v síti Ticketpro za 240 Kč + poplatky
 

Fotoreporty

 
MHD
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016