REPORT

 

Report z Hudebního nášupu od Sody

Počasí dělá vše proto, aby nám zkomplikovalo cestu za naší oblíbenou kulturou a tak jsem raději nechal auto doma. Naštěstí i v našem malém městečku se najde parta nadšenců, kteří uspořádají nějaký ten koncert. Tentokrát to byl opravdu Hudební nášup se vším všudy. Mohli jsme slyšet od alternativy, přes reggae, ska až po cikánský nášup. Hlavním lákadlem byla jedna z našich podle mého názoru nejlepších kapel Feher Fekete Kerek.

 

Krátce po osmé hodině jsme dorazili do koncertního sálu restaurace Bystřice v Hořicích. To už zde posedávalo několik desítek návštěvníků a podobně velká skupina lidí si vychutnávala cigárko před sálem. Dávám drink a začínám čelit hromadě kamarádů, kteří by se se mnou rádi bavili a nejlépe všichni najednou:) „Postupně prosím“. Než jsem stačil všechny pozdravit a pustit ke slovu, začala nám hrát alternativní formace Úlet včelstva. Úlet to opravdu byl. Sice jsme neměli žádné včelstvo, ale v to jsme se časem proměnili my. Krásný úlet do světa fantazie, ze kterého byla cítit melanchonie. Co tato skupina dokázala jen s basou, bicími a klávesami, to byla úplná óda pro uši a duši. Na začátek to bylo moc příjemné přivítání.

Jako další kapela byli místní cikáni Lačo Dživipen. Ti hrají už několik let a stojí za nimi už pěkná řada fanoušků. Není se čemu divit, vždyť která muzika je tak taneční a energická jako právě jejich? Od prvních úderů paliček do bicích se zvedá celý dav lidí a zaplňují taneční parket do posledního místa. Živá cikánská muzika nenechává jen tak někoho v klidu. Na parketu jsou k vidění také někteří členové „Feherů“, což je dobrý důkaz toho, že muzika Lačo Dživipen opravdu stojí za to. Lačo Dživipen si prošli dlouhou cestu, než poskládali dohromady fungující kapelu, která začíná sklízet ovoce, ale věřím, že si konečně našli ten svůj zvuk a tím i přízeň fanoušků.

Čas se posunul a po sklizení nástrojů se připravuje hlavní lákadlo dnešního večera a to kapela Feher Fekete Kerek. První co slyšíme z úst frontmana „Radúze“ je skladba Bóóóže, ochraň všechny ženy. Jak bývá zvykem tato skladba strhla řetězovou reakci a parket praská ve švech a tak nezbývá než odsunout stoly a přidat se taky. Teď bylo dobře vidět, že lidi přišli hlavně kvůli „Feherům“. Už ani venku nestáli žádní kuřáci a najednou všichni paří, co jim síly stačí. I když jejich tvorbu znám nazpaměť a naživo jsem je viděl nespočítaně, tak i dneska se náramě bavím. Feher Fekete Kerek patří k těm nejlepším u nás, vystupují na všech různých festivalech a mají už za sebou hraní na několika místech v Evropě. O této kapele bych mohl psát dlouhé hodiny, protože je něčím vyjímečná. Mají naprosto originální styl, který se dá jen těžko někam zaškatulkovat. Pohybují se někde mezi reggae, ska, world muzik a balkánskou dechovkou.

Poslední kapelou byli Psi s Kapsy, kteří se na scéně nepohybují moc dlouho, ale zato je zná už pěkná řada lidí. Velkou premiéru měli u nás v Hořicích na festivalu Cultural Reggae Vibez, kde si získali obdiv fanoušků hlavně ska muzik. Přesto, že velká část návštěvníků vzala nohy na ramena, stále zde zůstal slušný kotel skákajících lidí.

Dnešní večer nabídl různorodou muziku a na své si přišel každý. Byl to příjemně strávený večer a už teď se tešíme na další pokračování Hudebního nášupu.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016