REPORT

 

Report z Moontime od Sody

Po letní odmlce jsem vyrazil do klubu, ale nebyl to žádný pražský ani jiný klub ve větším městě, nýbrž klub s příhodným jménem Lesanka na úpatí Černé hory v Jánských Lázních v Krkonoších. Třetí pokračování noci Moontime nám nabídlo několik hudebních stylů od minimalu, techhousu přes breakbeat až po d´n´b. Hlavním lákadlem byl jeden z našich nejlepších drumandbassových Djů Philip TBC.

 

Tu les, tam les, tady Lesanka.

Dlouho se mně po letních festivalech nechtělo nikam do klubu, kde je šílené teplo a kde se nedá pořádně dýchat. Nakonec mě v klidu nenechala menší akce v menším klubu s rodinnou atmosférou, kde si nikdo nehraje na modelky a modely a kde jde především o dobrou zábavu. Legendární krkonošský klub Lesanka byl vždy něčím výjímečným, dodnes sám nevím co mě tam stále tak láká. Asi to bude tou rodinnou atmosférou, kterou vytvářejí zdejší horalové a horalky. Nebo že by to dělala ta nadmořská výška či horský vzduch? Nejspíš vše dohromady... Kdo navštívil Lesanku musí na ní vzpomínat ještě hodně dlouho, protože kde jinde máte uprostřed parketu velký krb, pokaždé originální dekorace a pivko za 20kč? To a mnohé další dělá z Lesanky ten pravý undergroundový klub, kam se lidi rádi vrací.
 
Dlouhý, široký, bystrozraký... všichni tady byli

Tak a teď taky něco o muzice, kterou jste mohli tento večer slyšet. My jsme dorazili asi v půl jedenácté, to zde už bylo docela dost tancechtivých návštěvníků, ne jako v Praze, kde je v tuhle dobu klub většinou prázdný. Tady už se paří na příjemný minimal, který hraje Dj Cool. Bohužel, než se stačím rozkoukat a pozdravit známé, máme tady jedenáctou hodinu a to už si své Serato zapojuje Philip TBC. Filip nám bez varování servíruje lámaný beat, čímž se v sále rozjíždí horoucí peklo. Návštěvníci různých věkových kategorií dávají dobře najevo, co je to pořádná rychta na Lesance!

Taneční muzika má v Jánských Lázních dobré kořeny, vystupovala zde řada výborných Djů a kapel. Nejvíce asi pamatovala paní, která zde byla zřejmě už od otvíračky tohoto klubu. Paní v letech nejprve pařila v sedě na baru a posléze to rozjížděla na parketu s různými mladíky (měl jsem být jedním z nich, ale slušně jsem odmítl). Tohle mě zde baví nejvíc... Různá sorta lidí, každý úplně jiný - jeden malý, druhý velký, další široký, štíhlý, starý, mladý nebo na vozíčku... Všichni si akci bez nějakých předsudků užívali naplno. Philip TBC na konci měsíce vydává debutové album, na které jsem moc zvědavý. Tady odehrál set, jak ho dobře známe, nějaký ten breakbeat, dupstep a d´n´b v rychlém mixu a za zběsilého scratchování. Jediný mínus byl, že djský pult byl umístěn jako na diskotéce na mini balkónku, kde Dj nebyl takřka vidět, což je u tohoto mistra scratchování velká škoda. 

Cool vs. Moon

V jednu hodinu ranní se z lámaného beatu stává zase ten rovný, za což může opět Dj Cool, který se za mixákem střídá s Moonem. Tito dva pánové hrají pinpong set, což znamená, že se střídají po každé skladbě. Tím tvoří set velice pestrým. Míchají house, techno a chvílemi i minimal, který nenechává v klidu ani mně. Možná trochu škoda, že se večer nevyvíjel tímto směrem. Poté odchází Dj Cool a nechává prostor svému kolegovi. Ten přitvrdil a servíruje nám moje oblíbené groove techno, které naše unavené nohy už nezvládaly. Překvapivě brzo se prostor vyprazdňoval, že by byli všichni tak unavení? Jak brzo přišli, tak zase brzo odešli. Přitom Dj Moon hrál energicky a opravdu tanečně. Trošku jsem nepochopil line-up tohoto večera, protože začínal breakbeatem, poté následoval minimal, pak d´n´b, techhouse a nakonec zase d´n´b. Je to dobrá myšlenka vystřídat na akci více stylů, ale někdy méně znamená více, než za každou cenu měnit styl s každým Djem. Možná právě to mělo za následek hromadný odchod návštěvníků po setu Philipa TBC, protože ne všichni poslouchají různorodou taneční muziku.
                                                                                                                            

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016