REPORT

 

Report z koncertu N.O.H.A. od Sody

Po delší odmlce k nám zavítala světoznámá kapela Noise Of Human Art jejíž počátky pocházejí z Čech. World muzic s velkým "W" drumandbassoví beat s trochou jazzu a breakbeatu jste mohli tuto sobotu slyšet v pražském klubu Rock Café. Více  v reportu…

 

Nenechali jsme nic náhodě a do klubu přicházíme už o pul osmé, ale i tak nás čekala dlouhá fronta u vchodu, která se, ale velice rychle posouvala do vnitra klubu. Co nás hned u vchodu praštilo přes nos bylo nesnesitelné vedro. Moje slova zní: „doufám, že to vedro nebude i na parketu“ to naštěstí nebylo. Naopak dokonalá vzduchotechnika pracuje na výbornou, takže není ani zakouřeno ani vedro. Což považuji za velký plus celého Rock Café. Po stejné technice by se mělo zajímat více klubů u nás.

Začínáme…

Dáváme drink a netrpělivě čekáme na příchod kapely. Parket je zaplněn a dokonce zcela vyprodán, ale kapacita byla v mezích což také považuji za velký plus, že organizátoři za každou cenu nepustí dovnitř těch několik desítek lidí, kteří poté smutně odcházeli domů.

Něco před půl devátou za velkého jásotu přichází na podium N.O.H.A. ne ovšem jen jedna, ale hned šest párů n.o.h.o.u. Po prvním hrábnutím Tima do strun jeho kontrabasu mně naskakuje husí kůže. Tak hutný bass jsem dlouho neslyšel k tomu přičtěte bicí Tobiase Belkera, klávesy Jochena Eickenberga, saxofon našeho Filipa Hohy, vynikající zpěvy Minervy a MCho Chevy a máte tu skvělé hudebníky, kteří opravdu stojí za pozornost. 

Pestřejší než duha.

Překvapuje mě velmi dobrý zvuk, který má jen málo klubů u nás. Díky tomu můžeme ještě více vychutnávat dnešní koncert. Skladbou Dive In Your Life ze stejnojmenného alba dostávají vyspělé návštěvníky do varu. Ti jim děkují hlasitým potleskem a jásotem (ještě, že nosím špunty do uší). Následovali skladby hlavně z již jmenovaného alba Dive In Your Life. Chvílemi jsem si připadal jako na nějaké D“n“B akci poté jsem zase při vokálech Minervy upadal do hudební rauše. Pestrost jejich muziky je nevídaná základem je drumandbassoví  beat okořeněný pohodovým saxofonem, hutným kontrabasem a elektronickými samply. Jejich muzika se těžko někam zaškatulkuje podle mě to je world muzic s velkým „W“, protože chvílemi zasněné pasáže s krásným španělským zpěvem poté zase balkánská dechovka na to rap MC Chevy. Prostě parádní mix muziky několika kultur a vyznání.

Ochutnávka,… ochutnejte nebo nechte být!

Jako ochutnávku nám nabízejí skladbu z nově připravovaného alba a musím říci, že opět pecka jako všechny ostatní kousky Noise Of Human Art. Ochutnávka ovšem nekončí jelikož nám Filip Hoha vysvětluje, že nám teď zahrají skladbu, kterou ještě nikdy před publikem nehráli. Vysvětluje nám také, že jejich zkoušky nejsou vůbec jednoduché, protože každý žije na jiném konci zeměkoule a tak si posílají hlavně MP3rojky a tak to nějak zkouší a tady nám dobře předvedli, že i nové ještě nevydané skladby budou sklízet úspěchy. Výborná atmosféra a ohlasy fanoušků svědčí o tom, že tato kapela nám má ještě co říct a že taky řekne. Blíží se konec koncertu což si většina fanoušků nechce ani připustit, ale už je to tak a kapela odchází do zákulisí. Podaří se je vypískat zpět? Dlouho, dlouho nic, ale přece se vrací Minerva s MC Chevym aby nám řekla, že si kapela musí dát chvilku oddych a že v pauze nám naservírují to co tu ještě nebylo - beatbox. Minerva nám dělá beatbox a Chevy dělá pořádnej hiphop, který lidi dostává do ještě většího varu. Poté se vrací celá kapela aby nám zahráli poslední track večera.

Pro mě to byl opět výborný koncert, na který budu ještě dlouho vzpomínat.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016